LOGO PNG ללא רקע

All Beauty and Skincare

מהם אנטי אוקסידנטים ולמה אנחנו צריכות אותם בשגרת הטיפוח שלנו?

היי לכן, תודה שחזרתן 😊

לפני שנתחיל – הקדמה קצרה (כתבתי אותה בכוונה בצבע אדום, כדי שמי שתרצה לדלג ישר לפוסט תוכל לעשות זאת):

לא הייתי פה בערך מיליון שנה. התחלתי את הבלוג הזה מתוך כוונה מלאה לכתוב בו על בסיס שבועי, אבל קרו המון דברים שגרמו לי לזנוח אותו לתקופה מאוד ארוכה. דווקא עכשיו, בזמן המלחמה, בתקופה הכי קשה שאני לפחות ידעתי כאזרחית בישראל – החלטתי להפיח שוב חיים בבלוג הזה, ולא כי זה הזמן האידיאלי לזה מבחינתי (האמת היא שממש לא), אלא כי היה לי ברור שלמרות כל מה שעובר עלינו כעם, כמדינה, חייבים לייצר שוב איזושהי שגרה, או לחזור לשגרה המוכרת שהייתה לנו, שמחזיקה אותנו שפויות. בנוסף, אני מאמינה שחשוב מדיי פעם גם לאפשר לעצמנו להתנתק קצת מהחדשות ומכל הרע והחושך שעוטפים אותנו, ולהמשיך לדאוג לבריאות הפיזית והנפשית שלנו, שאצל חלקנו מתבטאת גם בסקין קר או בקריאה על הנושא – וזה בסדר גמור. זה לא שטחי, זה לא הופך אותנו למרוכזות בעצמנו, זו פשוט עוד דרך של self-care, שדווקא בזמנים כאלה, כולנו חייבות להמשיך לתרגל.

אני מאחלת ומתפללת לימים טובים יותר לכולנו, ובטוחה שהם עוד לפנינו❤

אז יאללה, בואו נצא לדרך:

אנטי-אוקסידנטים הם לא בהכרח המרכיב הכי "סקסי" בתחום הסקין קר, כי הם לא מייצרים לנו תוצאות מיידיות שניתן לראות בעין, ואם נודה על האמת – בהיעדר תוצאות מיידיות, התמדה הופכת להיות עניין קשה במיוחד (ולראיה תעיד כל מי שאי פעם ניסתה לעשות דיאטה בחייה, הגיעה למצב שבו המשקל לא זז, וחיש מהר אצה רצה לקופסת העוגיות הקרובה). יחד עם זאת, כדאי לדעת שלאנטי אוקסידנטים יש חשיבות עצומה בשגרת הטיפוח שלנו – ולא רק בה.

אז מהם בדיוק האנטי-אוקסידנטים המסתוריים האלה, למה הם כל כך חשובים ואיך נשתמש בהם? ארגנתי לכן מדריך שיעשה לכן סדר בעניינים.

 

לפני הכל: מהם אנטי-אוקסידנטים?

בתרגום לעברית, אנטי-אוקסידנטים הם נוגדי חמצון, שעוזרים לנטרל רדיקלים חופשיים שקיימים באופן טבעי בסביבה ובגוף שלנו. ועכשיו קצת סינית למי שרוצה להעמיק:

רדיקליים חופשיים הם חומרים אטומיים, כימיים או מולקולריים, שבמבנה שלהם חסר אלקטרון. הבעיה היא שכמעט כמו כל דבר אחר בטבע, גם הרדיקלים החופשיים שואפים לאזן את עצמם על ידי השלמת האלקטרון החסר הזה.

לכן, הם נוטים לתקוף אטומים מיוצבים, שמתהדרים במספר זוגי של אלקטרונים, ו"לגנוב" את האלקטרון שישלים את מספר האלקטרונים שלהם לזוגי. כיוון שאנחנו עוסקות כאן ב"גניבה" של אלקטרונים, תמיד יהיו רדיקלים חופשיים – כאלה שנגנב מהם אלקטרון והם שואפים להשלים את עצמם מחדש.

רדיקלים חופשיים גורמים להמון בעיות בגוף, כמו למשל חסר בחלבונים, בשומנים, בחומצות גרעין ועוד. יותר מזה: עודף של רדיקלים חופשיים בגוף לתקופת זמן ארוכה, עלול להוביל למחלות קשות כמו סרטן, אלצהיימר ופרקינסון, ולהאצת תהליך ההזדקנות. וכמובןןןן שהם גם הורסים לנו את העור על הדרך – כי העור שלנו מורכב ברובו מקולגן (חלבון) ומאלסטין (חלבון בעל תכונות אלסטיות). אל תשכחו שמתחת לעור, בהיפודרמיס, יש לנו גם שכבת שומן שמעניקה לעור שלנו את הנפח שלו – וגם אותה הרדיקלים החופשיים הורסים. בשורה התחתונה: אם אתן רוצות תשתית טובה לעור (ולבריאות) שלכן – אתן צריכות אנטי-אוקסידנטים.

 

איך זה עובד? מה אנטי-אוקסידנטים בעצם עושים?

 

בפשטות: אנטי אוקסידנטים מספקים לרדיקלים החופשיים את האלקטרון שחסר להם, על מנת ש"יירגעו" ויפסיקו לנסות לגנוב אותו ממקורות אחרים, וככה קוטעים את מעגל הגניבות האכזרי הזה. אם תרצו, אפשר לראות אותם כ"משכיני השלום" בתוך הגוף שלנו – אלה שדואגים שאף אחד לא יריב עם אף אחד ואף אחד לא יגנוב שומדבר לאף אחד, ובמקום זאת, כולם יחיו בהרמוניה, יחזיקו ידיים וישירו יחד "קומביה". אגב, אנטי אוקסידנטים מסייעים לנו מאוד גם למתן את נזקי השמש, שכן קרינת השמש נחשבת בעצמה לאוקסידנט לא קטן. בשילוב עם קרם הגנה – מדובר בהגנה הטובה ביותר שתוכלו לתת לעור שלכן (ואני מדגישה: לא במקום קרם הגנה, אלא בנוסף! אנטי-אוקסידנטים לבדם לא יספקו הגנה טובה מספיק מקרינת השמש). ואם לא די בכל אלה, אנטי אוקסידנטים בד"כ יעזרו לנו גם בטשטוש סימני פיגמנטציה ויספקו לעור גלואו מהמם.

 

 

איך נשתמש באנטי אוקסידנטים?

יש שתי דרכים עיקריות להשתמש באנטי אוקסידנטים: טופיקלית (כלומר במריחה על העור), או באופן פנימי – על ידי נטילת תוספי תזונה או אכילה של מזונות שעשירים באנטי אוקסידנטים. באופן אישי, אני אוהבת לשלב בין שתי השיטות האלה כדי לכסות את כל האפשרויות שיש.

והערה קטנה על טופיקלי לעומת פנימי: אני יודעת שנהוג לחשוב שמה שמכניסים לתוך הגוף הוא לרוב אפקטיבי יותר ממה שמורחים עליו, אבל האמת היא שכשזה נוגע לעור שלנו, לפעמים מריחה של מוצרים באופן טופיקלי היא דווקא עדיפה. למה? בגלל שכאשר אנחנו נוטלות כדורים או ויטמינים או אפילו מזון, הגוף משתמש ברכיבים שהוא מקבל קודם כל לתפקודים החשובים שלו. השיער, העור והציפורניים שלנו לרוב יהיו בסדר העדיפות האחרון של הגוף ויקבלו את ה"שאריות", אם בכלל יהיו כאלה. לצורך המחשה: אם בגוף שלנו חסרים נוזלים, הראשונים להתייבש יהיו העור והשפתיים שלנו, ולא האיברים הפנימיים. במריחה טופיקלית, לעומת זאת, העור הוא הראשון לספוג את מה שאנחנו נותנים לו, מה שבד"כ מבטיח תוצאות טובות יותר בהיבט הזה.

 

איזה אנטי אוקסידנטים קיימים ואיך משיגים אותם?

אוקיי חברות, אחרי מסע כומתה של חפירה מייגעת – הגענו לארץ המובטחת, או במילים אחרות: לפואנטה של כל הפוסט הזה.

אז ככה: יש המון אנטי אוקסידנטים, כשהמוכר ביותר שבהם הוא כנראה ויטמין C.

אם אנחנו מדברות על צריכה של אנטי אוקסידנטים באופן פנימי, אני חייבת להודות שזה לא תחום המומחיות שלי, אבל בדרך כלל, אנטי אוקסידנטים יהיו קיימים במזונות כמו פירות וירקות, וכאמור – בתוספי תזונה שונים (אנא התייעצו עם הרופא/ה שלכן לפני נטילת תוספים, אני כאמור לא אשת מקצוע).

לגבי מריחה טופיקלית – פה כבר אני יכולה לתת לכן המלצות יותר ספציפיות, אז הנה כמה מהסופרסטארים האישיים שלי:

 

  • ויטמין סי – שימו לב שעל התווית של המוצר כתוב L-ascorbic Acid, שהיא הנגזרת הפעילה של ויטמין סי. חשוב לציין שוויטמין סי יכול להיות אגרסיבי לעור רגיש, אז כדאי להתחיל במינון נמוך. בנוסף, ויטמין סי הוא קצת "בעייתי" – קשה ליצור עבורו פורמולה טובה שבה הוא יישאר מספיק יציב ואפקטיבי לאורך זמן, והוא גם נוטה שלא להסתדר עם רכיבים רבים אחרים בשגרת הטיפוח שלנו. האמת היא שזה נושא רחב מדיי בשביל לכסות בפוסט הזה, אבל אל דאגה, אני אכתוב פוסט נפרד שיוקדש כולו לוויטמין סי.
  • פיקנוגינול – אנטי אוקסידנט שמופק מקליפת עצי אורן צרפתי ונחשב לאחד מהאנטי-אוקסידנטים היציבים ביותר שקיימים.
  • ניאסינמייד (או בעברית: ניאצינמיד) – נגזרת של ויטמין B3. משמש לא רק כאנטי-אוקסידנט, אלא גם כמווסת של הפרשת השמנוניות מהעור (טוב במיוחד למי שסובלת מאקנה), מפחית פיגמנטציה ואדמומיות, אנטי דלקתי ואנטי מיקרוביאלי (שוב: נהדר עבור מי שסובלת מאקנה) ומחזק את מחסום העור. במחקרים שונים אפילו נמצא שהוא עוזר במניעת סרטן העור (שוב: לא במקום קרם הגנה, אלא בנוסף), כך שמדובר ברכיב פלא של ממש – ואולי גם עליו אכתוב פוסט נפרד, בהזדמנות (עדכנו אותי אם מעניין אתכן לקרוא עליו עוד).
  • רזרבטרול – מי לא שמעה לפחות פעם אחת בחייה את ההמלצה לשתות כוסית אחת של יין אדום ביום? זה בגלל הרזרבטרול: אנטי אוקסידנט עוצמתי שמקורו בענבים (ועדיף שתצרכו אותו באופן טופיקלי או כתוסף תזונה, בנפרד מהאלכוהול, כי אלכוהול ממש לא בריא לגוף ולעור – באף מינון).

 

ו"לסיום סיומת", כפי שהילדים אוהבים לשיר, חשוב שתדעו שאנטי-אוקסידנטים הם לא הרכיבים הכי יציבים בעולם, ושהם עלולים בהחלט לאבד מהאפקטיביות שלהם בעקבות חשיפה למים, אור, שמש, רכיבים פעילים אחרים ועוד (זו גם הסיבה שבד"כ, תמצאו אותם באריזות כהות או אטומות ששומרות עליהם מפני חמצון). לכן, חשוב לשמור אותם במקום מוצל וקריר, לסיים אותם מהר יחסית ולהשתדל שלא לשלב אותם עם למשל חומצות, רכיבים פעילים אחרים או סרומים שמבוססים על מים. באופן אישי, אני הכי אוהבת למרוח אותם בבוקר, על פנים נקיות, לפני קרם ההגנה. ככה אני מוודאת שהם לא מתנגשים עם אף רכיב פעיל ושהם נותנים לי את ההגנה המקסימלית מאוקסידנטים במהלך היום.

זהו, זה הכל להיום! 🙂 אם יש לכן שאלות/בקשות/הערות/הארות – כתבו לי בתגובות.

שיתוף

3 Responses

  1. איזה פוסט מרתק! לא ידעתי רבע ממה שכתבת פה, רק ש"כדאי" שיהיו אנטי אוקסידנטים בשגרת הטיפוח.
    כדאי לכלול אנטי אוקסידנטים גם בשגרת בוקר וגם בערב? יש לי ויטמין סי בבוקר וניאצינמיד בערב. או שעדיף הכל בבוקר עם קרם ההגנה?

    1. שאלה מעולה 🙂
      מצד אחד אין דבר כזה יותר מדיי אנטי-אוקסידנטים, ומצד שני פעם אחת ביום לגמרי אמורה להספיק. אני אישית לא אוהבת לשלב בשגרת ערב כי יש לי רכיבים אחרים שמתנגשים עם האנטי-אוקסידנטים – כמו למשל חומצות או טרטינוין (ידוע גם בשם "רטינול" – זה לגמרי הולך להיות הפוסט הבא שלי כי זה רכיב סופר-חשוב בסקין קר ויש המון בלבול לגביו), אבל אם אין לך בעיה כזאת – לכי על זה! 🙂
      לגבי השילוב בין ויטמין סי וניאצינמיד ספציפית: בעיקרון זה שילוב מעולה, הם ממש משלימים אחד את השני וניאצינמיד הוא בין הרכיבים הבודדים בעולם שוויטמין סי יכול להסתדר איתם. אבל שימי לב שאם את רוכשת את המוצרים שלך מ"דה אורדינרי", את לא יכולה לשלב בין הוויטמין סי לניאצינמיד, כי משהו בפורמולות שלהם (ספציפית בדה-אורדינרי) גורם לשני אלה "להתנגש" וליצור מעין מרקם גרגירי ומתקלף על העור. החברה גם הוציאה הנחייה בעניין וכתבה שאי אפשר לשלב ביניהם (שוב, ספציפית בפורמולות שלה)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *