כמעט שאין מי שלא שמעה על חומצות. אפשר להגיד שהן נחשבות לסוג של "רכיב קסם" בעולם הסקין-קר, בעיקר משום שהן נותנות לנו תוצאות מיידיות – ומי לא רוצה תוצאות מיידיות? 😉 אז יאללה, בואו נקפוץ למים. קבלו את המדריך השלם לחומצות: מה הן עושות, איזה סוגים של חומצות קיימים ואיך נשתמש בהן בצורה נכונה.
מה חומצות עושות?
בפשטות: חומצות עושות פילינג לעור.
ובחפירה (זהירות, מידע טכני משעמם):
העור שלנו מורכב משלוש שכבות עיקריות: ההיפודרמיס, הדרמיס והאפידרמיס. השכבה העליונה ביותר, האפידרמיס, מורכבת גם היא מכמה וכמה שכבות, שהעליונה שבהן נקראת "מחסום העור" או בעגה המקצועית "שכבת הקרנית" (Stratum Corneum) – וגם היא, איך לא, מורכבת משכבות. 10-20 השכבות העליונות שבשכבת הקרנית הן בעצם שכבות של תאים מתים, שלאט לאט מתקלפים ונושרים מהעור. בכל יום (בערך), נוצרת שכבה חדשה ורעננה של תאים, וכדי לעזור לחשוף אותה, אנחנו בעצם משתמשים בחומצות או בפילינג פיזיקלי (שאני לא ממליצה עליו, אבל זה כבר לפוסט אחר) – כמו למשל פילינג גרגירים.
אז מה בדיוק החומצה עושה?
החומצה חודרת לשכבת התאים העליונה, הישנה יותר, ובעצם "פורמת" את הדבק שמחבר אותה לשכבת התאים התחתונה, החדשה והרעננה יותר. ללא התהליך הזה, שכבת התאים העליונה הייתה מתקלפת לבדה ונושרת בסופו של דבר. מה שחומצות עושות זה פשוט מאיצות את התהליך, חושפות שכבה חדשה לעיתים קרובות יותר. התוצאה של תהליך הפילינג הזה היא מראה עור חלק ואחיד יותר, מראה נקבוביות מעודן יותר, ובאופן כללי – מראה עור קורן ובריא יותר. בנוסף, השימוש בפילינג מאפשר לרכיבים אחרים בשגרת הטיפוח שלנו לחדור באופן אפקטיבי יותר לעור ולספק לנו תוצאות טובות יותר.
פרט לפילינג, לכל אחת מהחומצות תכונות שמייחדות אותה. חומצה גליקולית, למשל, גם עוזרת להאיץ את ייצור הקולגן שבעור; חומצה לקטית מלחחת את העור; חומצה אזלאית עוזרת להילחם באקנה… אל דאגה, עוד מעט נגיע להכל.
איזה סוגי חומצות יש?
אז בגדול, יש לנו שלושה סוגים עיקריים של חומצות: אלפא-הידרוקסי (AHA), בטא-הידרוקסי (BHA) ו-פולי-הידרוקסי (PHA).
אלפא הידרוקסי (AHA):
חומצות מסוג אלפא-הידרוקסי הן חומצות מסיסות במים, ופרט לפילינג שהן עושות לעור, הן גם מלחחות אותו – לכן הן מתאימות גם לבעלי עור יבש. בנוסף, חומצות מסוג AHA עוזרות להגביר את ייצור הקולגן של העור, מפחיתות קמטוטים, עוזרות להבהיר פיגמנטציה, הופכות את העור לעבה ועמיד יותר ומחליקות את העור. בגלל שיש המון סוגים של חומצות מסוג AHA לא נרחיב פה על כולן, אבל הנה טבלה קטנה של החומצות הנפוצות ביותר בקטגוריה הזו והתכונות שלהן על קצה המזלג:
חומצה |
תכונות |
חומצה גליקולית |
|
חומצה אזלאית |
|
חומצה לקטית |
|
חומצה מנדלית |
|
בטא הידרוקסי (BHA):
בקטגוריית הבטא-הידרוקסי יש לנו חומצה אחת: חומצה סליצילית. בשונה מחומצות מסוג אלפא-הידרוקסי, חומצה סליצילית היא חומצה שהיא מסיסה בשמן – עניין אשר מאפשר לה לחדור לעומק הנקבוביות, למוסס את עודפי השומן ובעצם "לנקות" אותן. זו הסיבה, אגב, שהיא נחשבת לאחד מסוגי הטיפולים הנפוצים ביותר במצבים של אקנה. חומצה סליצילית מתאימה במיוחד לבעלי עור שמן, בגלל שהיא גם עוזרת לאזן את רמת השמנוניות שבעור.
פולי הידרוקסי (PHA):
לחומצות מסוג פולי-הידרוקסי מולקולות גדולות במיוחד, עניין אשר הופך אותן לעדינות מאוד לעור. בגלל שהן כל כך עדינות, הן מתאימות גם לאנשים שסובלים מכל מיני מצבי עור – כמו למשל רוזציאה. בדומה לחומצות מסוג אלפא-הידרוקסי, גם חומצות מסוג פולי-הידרוקסי מלחחות את העור. בקטגוריה הזו של החומצות, נוכל למצוא חומצות כמו חומצה לקטוביונית, חומצה גלוקונית, חומצה מלטוביונית ועוד – זה לא באמת משנה, כי כל החומצות הללו בעצם עושות את אותן פעולות: פילינג עדין מאוד, ליחוח העור ואיזון הגוון והטקסטורה של העור.
איך נשתמש בחומצות?
כמו שציינתי בתחילת הפוסט, חומצות הן מעין "מרכיב פלא" שנותן לנו תוצאות דיי מיידיות, מה שיכול לגרום להרבה מאיתנו "להשתגע" עם חומצות ולהגזים איתן. חשוב לזכור שעל אף כל התכונות הטובות שלהן, שימוש יתר בחומצות עלול גם להזיק לעור שלנו וליצור המון דברים שאתן רוצות להתרחק מהם כמו מאש – כמו למשל קילופים רציניים ואפילו כוויות. מהסיבה הזו, יש כמה כללים שחשוב להקפיד עליהם בעת שימוש בחומצות:
- בשימוש ראשון – בחרו בחומצה עדינה יחסית בריכוזיות נמוכה, ומרחו אותה על עור נקי ויבש. תחושה של עקצוץ קל היא נורמלית, אבל אם אתן מרגישות כאב, צריבה או תחושה של שריפה – שטפו מיד את החומצה מהעור. אם אתן יודעות שהעור שלכן רגיש במיוחד, נסו למרוח את החומצה בהתחלה מעל קרם הלחות. עם הזמן, כשהעור שלכן יתרגל לחומצה, תוכלו למרוח אותה מתחת לקרם הלחות.
- בחרו בחומצה אחת או שתיים, לא יותר – כמו שאתן יכולות לראות, יש לא מעט חומצות שניתן לבחור מהן, כאשר לא מעט מהן בעצם מבצעות את אותן פעולות בדיוק, ולכן אין לנו באמת צורך לעשות שימוש ביותר מחומצה אחת או שתיים בשגרת הטיפוח שלנו. איך בוחרים? בהתאם למטרות שלכן ולסוג העור שלכן ומה שהוא יכול לסבול. אם תרצו הרחבה בעניין הזה, כתבו לי בתגובות ואשמח להקדיש לזה פוסט נפרד.
- השתמשו בחומצות פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע בלבד – מכירות את הביטוי "כל המוסיף גורע"? יופי. על אף הפיתוי הגדול להשתמש בחומצות על בסיס יומיומי, זכרו ששימוש תכוף יותר עלול לגרום לתוצאה ההפוכה מזו שאתן מבקשות לעצמכן.
- עשו שימוש בקרם הגנה – זוכרות את הפוסטים החופרים שלי על קרם הגנה (ועוד לא סיימתי עם הסאגה הזאת, אגב. מצפים לכן עוד כמה כאלה)? כשאתן משתמשות בחומצות, החשיבות של שימוש בקרם הגנה היא אפילו גדולה יותר – מהסיבה הפשוטה שהחומצות חושפות שכבה חדשה, צעירה, רעננה ורגישה יותר של עור. כשאתן חושפות את שכבת העור הצעירה הזו לשמש, אתן פשוט הורסות את העבודה הקשה של החומצות ומסתכנות בנזקי שמש, כמו למשל היפר-פיגמנטציה, הרס של קולגן ואלסטין, וכמובן – סרטן העור.
זהו. מקווה שנהניתן מהפוסט ובתקווה גם למדתן כמה דברים חדשים. אם אחת מהחומצות האלה תפסה במיוחד את העין שלכן ובא לכן לקרוא עוד עליה (ותאמינו לי, אפשר לכתוב ספר על כל אחת מהחומצות האלה), כתבו לי בתגובות ואשמח להקדיש לה פוסט מפורט. 😊 עד אז, הקפידו על כללי השימוש בחומצות וכמובן – על קרם הגנה.
6 Responses
פוסט מושלם! לא נתקלתי בשום מקום בטקסט בנושא חומצות שמוגש באופן כ"כ נגיש ובהיר כמו פה. אשמח לדעת (פה או בפוסט בעתיד) האם ניאסינמייד מחליף חומצות באיזשהו אופן או שהפעולה שלו שונה לגמרי? תודה ומצפה לפוסט הבא:)
תודה רבה! ❤
שאלה מצוינת😊
ניאסינימייד הוא בעצם ויטמין B3 וגם הוא באמת מרכיב "כל יכול" כזה. הוא עוזר לאזן את הפרשת הסבום מהנקבוביות (או במילים אחרות: הופך את העור לפחות שומני), נלחם בפיגמנטציה, משמש כאנטי-אוקסידנט (יש לי פוסט בנושא אנטי-אוקסידנטים ב"בישול" – ארחיב עוד שם😊), מלחח, עוזר להילחם באקנה, מגביר את ייצור הקולגן שבעור ועוזר לחזק את שכבת הקרנית. יש אפילו מחקר שבו נמצא שניאסינימייד עוזר במניעת סרטן העור, ככה שמדובר באמת ברכיב פלא מדהים – והיתרון המשמעותי ביותר שלו הוא שהוא נסבל היטב אצל רוב האנשים ולא גורם לגירויים. אבל בניגוד לחומצות, הוא לא עושה פילינג לעור. אז הוא נותן לנו הרבה דברים, שחלקם חופפים באמת עם החומצות, אבל הוא עצמו לא חומצה ולא מבצע פילינג – אז הוא פחות עוזר, נניח, עם איזון הטקסטורה והחלקת העור. זהו בגדול, אבל אני רושמת לעצמי לכתוב פוסט גם על ניאסינימייד וארחיב עוד שם. 🙂
תודה! אין כמו טיפול פנים מפנק בעיקר בחורף 😀
בכיף!😊❤
מעניין..לא ידעתי שיש גם חומצות פולי הידרוקסי.
יש מצב גם לפוסט על אנטי אוקסידנטים??
בוודאי (:
ב"בישול" – מעריכה שיעלה כבר בימים הקרובים.